Várandósság alatt, a baba megfelelő fejlődéséhez rengeteg vitamint és ásványi anyagot kell a kismamáknak fogyasztani, melyek természetes úton való beviteléhez „embert-próbálóan” tudatosan kell táplálkozni. Van azonban egy vitamin, ami kiemelten fontos a baba zavartalan fejlődéséhez, ám a táplálkozással nem mindig tudunk elégséges mennyiséghez hozzájutni, különösen a várandóság alatt nem, mikor is megnő a beviteli igény.  Ez a D-vitamin.

A D-vitamin fontosságáról az utóbbi években egyre többször beszélünk, hiszen elengedhetetlen az egészséges csontozat, fogazat kialakulásához és megtartásához, vagy akár az immunrendszer megfelelő működéséhez. Európában a téli időszakban majdnem minden ember D-vitamin hiányos. Ma már tudjuk azt is, hogy nem csak az angolkór kialakulásáért lehet felelős ennek a vitaminnak a hiánya, hanem egyes daganatok kialakulásával, a cukorbetegséggel vagy szív-érrendszeri problémákkal is összefüggésbe hozható.

 

A baba, a mama és a D-vitamin

A felnőttek számára ajánlott 2.000 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamin elegendő a terhesség első trimeszterében. Azonban a szakemberek a 12. héttől már 4000 NE napi dózist javasolnak, ugyanis hiánya esetén megnő a cukorbetegség vagy bizonyos gyulladások kialakulásának kockázata, ami akár koraszülést is okozhat.  A D-vitamint kizárólag étellel nehéz pótolni. Nyáron, amikor megnő a napsütéses órák száma és eleget tartózkodunk a szabadban, akkor bőrünk megfelelő mennyiségű D vitamin termelésére képes. Ám kora ősztől késő tavaszig a Nap UVB sugárzása segítségével „beszerezhető” D-vitamin mennyisége nagyon csekély, ezért pótlásra szorulhatunk.

Az angolkórról régóta tudjuk, hogy a D-vitamin hiánnyal függ össze. A legújabb kutatások szerint – elégtelen mennyiségének - fontos szerepe van a koraszülés vagy az alacsony születési súly kialakulásában is. Ugyanígy, több kutatás is bizonyította már, hogy a várandósság alatti megfelelő D-vitamin bevitel csökkenti az 1-es típusú cukorbetegség és az autizmus kialakulásának kockázatát.

 

Ősztől tavaszig pótoljuk tudatosan a D-vitamint!

A hazai „átlag táplálkozással” számolva, naponta kb. 80 NE D-vitamin jut a szervezetbe az őszi-téli-tavaszi időszakban. Így érthető, hogy a szakemberek nyomatékosan javasolják ebben az időszakban a D3-vitamin tartalmú készítmények alkalmazását. Túladagolástól nem kell tartani, hiszen ún. „akut túladagolása” nincs a D-vitaminnak, léteznek ugyanis 30.000 NE tartalmú, vényre kapható készítmények is. Ezeknek azonban várandóság esetén nincs relevanciája.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így nem kell feltétlenül minden nap szedni.  Akár heti egyszeri alkalmazással is kényelmesen pótolható az előre kiszámolt mennyiség, sőt, ebben az esetben kisebb annak az esélye is, hogy a rengeteg teendő mellett elfelejti a kismama bevenni a napi adagot.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült