Mi sem aktuálisabb manapság, mint különböző lehetőségek felkutatása az immunrendszer optimális működésének biztosítása érdekében. Nézzük, hogy kapcsolódik ehhez a D-vitamin.

Szép halkan jegyezzük meg, hogy immunrendszerünk támogatása nem szabadna, hogy kampányszerű tevékenység legyen, hanem az év 365 napján úgy kéne élnünk, hogy akut időszakban ne kapkodva tegyünk magunkért... Lássuk egy kicsit részletesebben, hogy miért is van szükségünk a D-vitamin szint folyamatos szinten tartására.

Hogyan befolyásolja a D-vitamin az immunrendszer egészségét?

A D-vitamin szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, amely a szervezet első védelmi vonala a fertőzések és a betegségek ellen.Ez a vitamin kritikus szerepet játszik az immunválasz elősegítésében. Gyulladáscsökkentő és immunszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik, és döntő fontosságú az immunrendszer védekezőképességének aktiválásához is.A D-vitaminról ismert, hogy fokozza az immunsejtek működését, beleértve a T-sejteket és a makrofágokat is, amelyek megvédik testét a kórokozóktól.Valójában a vitamin annyira fontos az immunfunkció szempontjából, hogy az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a fertőzések iránti fokozott fogékonysággal, és különböző betegségek kialakulásával.Például az alacsony D-vitamin szint a légzőszervi megbetegedések, köztük a tuberkulózis, az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), valamint a vírusos és bakteriális légúti fertőzések fokozott kockázatával járhat együtt (1,2,3,4). Ráadásul a D-vitamin-hiány a tüdőfunkció csökkenésével függ össze, ami befolyásolhatja a szervezetünk válasz képességét a légzőszervi fertőzések elleni küzdelemben. (5,6). 

ÖSSZEFOGLALVA:

A D-vitamin kulcs fontosságú az immunfunkció szempontjából. Ennek a vitaminnak a hiánya veszélyeztetheti az immunválaszt, és növelheti a fertőzés és a betegség kockázatát.

 

 

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4776550/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2759054/

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5491340/

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4214003/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21297070/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28320552/

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült